Betöltés...

NATURA VÖRÖSLENCSE 500G

A lencse az indiai konyha egyik fő étele, curryvel főételként, vagy köretként
tálalják. A tápláló vöröslencse A lencse az indiai konyha egyik fő étele,
curryvel főételként, vagy köretként tálalják. A felezett vörös változat az egész
Közel-Keleten alapvető élelmiszer, gyakran rizzsel együtt fogyasztják. A száraz
hüvelyesek közül egyedül a lencsét nem kell főzés előtt beáztatni. A vörös
lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor
megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb
lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének. Főzés előtt nem kell beáztatni,
és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek. Nagy mennyiségű szénhidrátot és
fehérjét tartalmaz, ezért a vegetáriánus konyha egyik alapvető élelmiszere, az
indiai konyha is nagyon kedveli. Magas a kálium-, foszfor és vastartalma,
valamint sok B-vitamint is tartalmaz. A lencsefélék közül a legkönnyebben tudjuk
emészteni, és próbálkozhat vele az is aki egyébként nem fogyaszt babféléket a
gázképző tulajdonsága miatt. Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon
fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal,
korianderrel, kurkumával. A jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli
az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.
Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget
megkapjuk. Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz
omega-3 és omega 6 zsírsavakat. A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal
javítja az emésztést. Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a
kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket. A lencse, mint
minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely
elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez.
Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a
lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült
salátákkal együtt tálaljuk. Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles
zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a
lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó korianderzölddel, vagy
petrezselyemzölddel. A lencse gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium,
foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink. A lencse nagyszerű forrása a
triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint
ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz,
lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban. A szerotonin
szintet növelhetjük a barnarizzsel, a legelérhetőbb triptofán forrással, és
ugyanúgy a lencsével, illetve mindkettőt együtt tartalmazó ételekkel. Az
isoflavon teljes mértékben megmarad a főzés után is! Vöröslencse pozitív
tulajdonságai csokorba szedve A vöröslencse gyorsabban megfő (kb. 15 perc,
áztatni nem szükséges), könnyebben emészthető a többi hüvelyeshez képest, mert
hántolással eltávolítják a héjrészét. Ennek köszönhetően a puffadási panaszok is
megszűnnek, ill. enyhülnek. A vöröslencse rosttartama igen magas: Ennek
köszönhetően telít, azaz hosszú ideig nem éhezünk meg. Bár magas a
szénhidráttartalma, a magas rosttartalma miatt mégis alacsony a GI-je, így
előnyös diéta, elhízás, cukorbetegség esetén is. A vöröslencsének kiemelkedő
többek között a folsav-, a vas-, a magnézium-, kalcium- és a káliumtartalma.
Ezen kívül triptofánt is tartalmaz, amely szervezetünkben szerotoninná alakul,
javítva ezzel a közérzetünket. A vöröslencse a többi hüvelyeshez hasonlóan
kiváló fehérjeforrás is. A vöröslencs felhasználása A hántolás miatt könnyen
emészthető és gyorsan megfő. Ideális krémlevesnek, főzeléknek, pástétomnak. A
vöröslencse átlagos tápértéke 100g termékben energia 1441 kJ (340 kcal) fehérje
24,7 g szénhidrát 22 g zsír 1,1 g Dénes-Natura Vöröslencse kiszerelése:
500g/csomag Vöröslencse receptek Egyiptomi piros lencse leves 1csésze piros
lencse 1-2 sárgarépa 1 paradicsom 1 hagyma (1 burgonya) 1/4 teáskanál római
kömény A hozzávalókat felöntjük vízzel. Ha sűrű kásaszerű ételt szeretnénk,
akkor a víz csak kétujjnyira fedje a lábos tartalmát. Ha hígabb levest
szeretnénk, akkor több vizet adjunk hozzá már a főzés elején. Ha utólag öntjük
fel, azaz hígítjuk a levest, az ízek is felhígulnak! Puhára főzzük 25-30 perc
alatt, és mixerrel pürésítjük. Indiai dhal piros lencséből Dhalnak nevezik a
hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A
dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel,
valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljesértékű tápláléka
a védikus konyhának. 1 csésze vörös lencse 2 l víz 1 evőkanál ghí vagy vaj 2 db
babérlevél 1 teáskanál római kömény 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál őrölt
koriander 1 teáskanál friss gyömbér lereszelve 1 kis chili paprika 3 paradicsom
meghámozva apróra vágva (elhagyható) 2 közepes sárgarépa, lereszelve 2 evőkanál
citromlé 2 evőkanál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje 1 teáskanál só
Vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején
hozzáadjuk a sárgarépát, és 30 percig főzzük. Egy kis serpenyőben felmelegítjük
a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket.
Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk és a leveshez öntjük. Már lefedve
összeforraljuk, és néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a
citromlevet, és az összevágott zöldet. Vöröslencsés bolognai spagetti Ez a
bolognai bizony hús helyett vöröslencséből készült. Az íze és az állaga mégis
fenomenális Hogy miért? Mert a finom bolognai titka nem a hús, hanem a szósz. Ha
bolognai szósz fűszerezése finom, akkor a bolognai spagettid is szuper finom
lesz! Szerintem ez a bolognai szósz és a vöröslencse tökéletes párost alkot.
Eddig mindenki imádta, remélem, Neked is az egyik kedvenc ételed lesz. Én durum
spagettit választottam most, de tejes kiőrlésű vagy más alternatív gabonából
készült spagettivel is összeillik ez a bolognai mártás. Vöröslencsés bolognai
spagetti hozzávalók (4 adag) 20 dkg vöröslencse 1 db hámozottparadicsom-konzerv
3 evőkanál sűrített paradicsom 1 nagyobb sárgarépa 1 db zellerszár 1 db nagyobb
vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál fűszerpaprika 1,5
teáskanál szárított oregánó 1 teáskanál szárított kakukkfű 1 teáskanál szárított
bazsalikom só, bors tészta: kb. 5-8 dkg/fő Vöröslencsés bolognai spagetti
elkészítése Először lereszeljük a hagymát és kevés zsiradékon elkezdjük
dinsztelni. Közben lereszeljük a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát is,
majd hozzáadjuk a vöröshagymához. Kicsit pároljuk, majd enyhén sózzuk,
borsozzuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáöntjük a vöröslencsét és
rászórjuk a fűszereket is. Nagyjából 2-szeres mennyiségű vízzel felöntjük a
lencsét, és fedő alatt csaknem puhára főzzük. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet
és a paradicsompürét is. A mártást fedő nélkül addig főzzük, míg a lencse meg
nem puhul és a szósz megfelelő sűrűségű nem lesz. Ellenőrizzük a bolognai mártás
ízét, ha még szükséges, fűszerezzük a zöld fűszerekkel. A tésztát a csomagoláson
található leírás alapján megfőzzük. Tálaláskor először a bolognai mártást
szedjük a tányérra, majd erre helyezzük a villával felcsavart tésztafészkeket.
Friss bazsalikommal díszítjük. Tippek A mártáshoz használhatunk pici kurkumát és
római köményt is. Ezek a fűszerek segítik az emésztést. Használatukkal egy kis
indiai ízvilágot csempészhetünk a konyhánkba. Paradicsomszezonban friss
paradicsommal (pl. 0,5 kg lucullus paradicsommal) is elkészíthetjük ezt a
bolognait. Ha diétánk engedi, pici parmezánnal megszórhatjuk a tésztát. Forrás:
szilviizvilag.hu Egy falat India: Vöröslencsés paradicsomos Dhal fürjtojással
Jönnek a hideg, vacogós napok, gyorsan valami egyszerűt és lélekmelegítőt a
legjobb összeütni. Én a lencsével sokáig nem voltam jó barátságban, különösen a
hagyományos magyar lencsefőzelékkel, amíg fel nem fedeztem a puy-i lencsét és a
vöröset. Mára mindketten az állandó alapanyagok közé kerültek a konyhámban. A
vöröslencsében azt imádom legjobban, hogy nem kell beáztatni = gyorsan megfő =
nem kell előre tervezni. Rádásul finom! Indiában dhal-nak neveznek mindent, ami
lencséből, borsóból vagy babból készülő egytálétel. Elkészítése nagyon egyszerű,
szinte állandó fűszere a kurkuma. Amikor ilyen keleti ízvilágú ételeket eszem
gyakran elgondolkodom, hogyan tudnám alaposabban megismerni az indiai konyhát.
Ha elmennék Indiába? Elég költséges módja a tanulásnak, ráadásul a legtöbb
helyen nem higiénikus az étkezés. Mire a jó helyeket felfedezném, egy hónapba is
beletelne. Egy indiai szakácskönyv? Ez tűnik a legkézenfekvőbbnek, de kimarad a
kóstolás élménye. Esetleg egy indiai főzőkurzus? Ez nagyon szimpatikus, már csak
szét kell néznem a környékemen, van-e bárhol ilyen. Addig is itt egy falatnyi
India, kóstolgassátok, remélem Nektek is tetszik! Hozzávalók: 20 dkg vörös
lencse 1 evőkanál olívaolaj 1 db babérlevél fél fej közepes vöröshagyma 1 gerezd
fokhagyma 1 doboz konzerv, hámozott, kockázott paradicsom 1 evőkanál sűrített
paradicsom 1 nagy marék friss zöld leveles spenót só fél kávéskanál őrölt római
kömény fél kávéskanál kurkuma 4 db fürjtojás vagy tyúktojás a tálaláshoz néhány
tortilla lap. A hagymát felaprítom, majd az olajon megfonnyasztom. Pár perc után
hozzáreszelem a fokhagymát. Dinsztelem. Közben megmosom hideg folyó víz alatt a
lencsét. Kb fél liternyi vízzel és a babérlevéllel együtt hozzáadom a hagymához
és fedő alatt puhára főzöm. Ha a víz időközben megfogyatkozik, pótolom. A
spenótot megmosom, leszárazom. Ha a lencse megpuhul hozzáadom az összes többi
hozzávalót (kivéve tojás!!!) . Lassú tűzön összefőzöm. Közben a tojást egy
lábosban keményre főzöm. (nálunk most éppen fürjtojás került bele, mert a
nagyfiam imádja, de természetesen a tyúktojás is tökéletesen megfelel). A
lencsét megkóstolom, majd ízlés szerint még estleg sózom, borsozom. Tálalásnál a
dhal tetejére helyezem a kemény tojásokat, és pirított tortillával tálalom. A
tortilla lapokat egy nagy méretű süőpapírra helyezem, alját és tetejét vékonyan
megkenem olajjal. Ráteszek egy másikat, azt is olajozom, majd jön a következő. A
végén ráhajtom a sütőpapírt, becsomagolom és forró sütőben pár perc alatt
megpirítom. Nem baj, ha a papír nem fedi mindenhol, mert ott fog a legjobban
megpirulni.

Tovább
Adatlap
Ár: 909 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.05.25
Eddig megtekintették 69 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

NATURA VÖRÖSLENCSE 500G
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "NATURA VÖRÖSLENCSE 500G" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem