Betöltés...

KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE II.

Allergénmentes ételreceptek korcsoportonként Szerzők: Gyuricza Ákos Msc, Zentai
Andrea SpringMed Kiadó, 2019 Mára már talán közismert a lakosság körében, hogy a
helyes táplálkozásnak hatása van az egészségünkre. Arról is egyre többen tudnak,
hogy mit javasolt fogyasztani, és mi az, amit kerülniük szükséges ahhoz, hogy
megőrizzék egészségüket. Jelen kiadvány egy olyan receptes könyv, amely
elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás
étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni ? a közétkeztetési
rendeletben előírtaknak megfelelően ? változatos, zöldségekben, gyümölcsökben,
teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez. A
közétkeztetési rendelet definíciója szerint a diétás étrend ?olyan ételekből
összeállított étrend, amely különleges összetételére vagy az előállítása során
alkalmazott egyedi eljárásra tekintettel olyan fogyasztók speciális táplálkozási
igényeit elégíti ki, akik számára sajátos egészségi állapotuk bizonyos anyagok
ellenőrzött mértékben történő fogyasztását teszi indokolttá?. A 14 allergéntől
mentes receptes könyvben a dietetikus szerzőpáros korcsoportonként kidolgozott
receptekből állított össze egy válogatást, mely által a könyv ? mindenkinek, aki
táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él ? jól használható. A receptek
ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát adnak. Segítséget nyújtanak
mindazoknak, akik a kötelezően jelölendő tizennégy allergén által okozott
betegség valamelyikében szenvednek, vagy laktózintoleranciás vagy diétára
szoruló gyermeket nevelnek, és változatos, egészséges táplálkozásra törekszenek,
ill. kipróbálnának korábban talán nem használt alapanyagokat is. A szerzők által
kidolgozott receptek az alábbi leggyakoribb ételallergiákban és
ételintoleranciákban egyaránt alkalmazhatók: ? Tehéntejfehérje-allergia ?
Laktózintolerancia ? Tojásallergia ? Gluténérzékenység A könyvet a
közétkeztetőknek, az ételallergiában és/vagy ételintoleranciában szenvedőknek
ajánljuk mindennapjaik megkönnyítésére. Az élelmezésvezetőknek a közétkeztetési
rendeletben foglalt kötelezettsége, hogy ötévente részt vegyenek az Országos
Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által szervezett
továbbképzésen. Ezen gyakran hangoznak el a kérdések, hogy mivel lehet
változatosabbá tenni a diétás étkeztetés biztosításához tervezett étlapokat,
milyen receptekbe lehet belecsempészni a korábban nem használt alapanyagokat,
hol lehet olyan, a közétkeztetésben is felhasználható recepteket találni, melyek
nem csupán annyiban diétásak, hogy lecseréljük az allergént tartalmazó
alapanyagot. Jelen kiadvány egy olyan receptkönyv, amely elsősorban a jelölés
köteles tizennégy allergén által okozott táplálékallergia, táplálékintolerancia
esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére
lenni a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelő, változatos,
zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes
ételek készítéséhez. A receptek ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát
adnak. Segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a jelölés köteles tizennégy
allergén által okozott táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él, vagy
diétára szoruló gyermeket nevel, és változatos, egészséges táplálkozásra
törekszik, ill. kipróbálna korábban talán nem használt alapanyagokat is. A kötet
adatai: Formátum: 168 x 235 mm Megjelenés éve: 2019 Terjedelem: 176 oldal + 22
oldal színes melléklet Tartalom: A kötet szerzői Köszönetnyilvánítás Előszó
Bevezető Bevezetés az ételallergiák és ételintoleranciák témakörébe (A fejezetet
írta: Zentai Andrea) A közétkeztetés története Diétás étrend, diétás étkeztetés
A diétás étkeztetés főbb szabályai a közétkeztetési rendelet szerint
Táplálékallergiák, táplálékintoleranciák Mi a különbség a táplálékallergia és a
táplálék intolerancia között? Allergénjelölések Mit jelent a keresztallergia? A
táplálékallegia és az emésztési felszívódási zavar, táplálékintolerancia
kezelése Tehéntejfehérje-allergia esetén kerülendő élelmiszerek és
helyettesítésük Laktózintolerancia esetén kerülendő élelmiszerek és
helyettesítésük Tojásallergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
Gluténérzékenység esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
RECEPTGYŰJTEMÉNY (A recepteket összeállította Gyuricza Ákos) Útmutató a receptek
használatához Levesek ( 21 ételrecept) Főzelékek (25 ételrecept ) Húsos, halas
receptek (11 ételrecept) Rakott ételek (10 ételrecept) Saláták, köretek,
mártások (40 ételrecept) Mártások (10 ételrecept) Kisétkezések ételei (16
ételrecept) Édességek, desszertek(12 ételrecept)

Tovább
Adatlap
Ár: 5.440 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.06.07
Eddig megtekintették 16 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE II.
Lehetőségek
Megosztók

Könyv kereső rovaton belül a(z) "KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE II." című hirdetést látja. (fent)