Betöltés...

Kövi Pál - Erdélyi lakoma újratöltve - Irodalmi szakácskönyv

Kövi Pál pontosan ismerte Erdély múltját és multikulturális hagyományait.
Könyve az egymás mellett élő, folyamatos kölcsönhatásban lévő kultúrák konyháját
mutatja be, hiszen minden más olvasat fikció lenne. Nyáry Krisztián Kövi Pál,
híres New York-i vendéglős (Four Seasons) a hetvenes években visszatért
ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely,
román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket. A szakácskönyvet azután
megtöltötte kulináris esszékkel, a kor erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A
könyv először 1980-ban jelent meg Bukarestben, majd pár évvel később New
York-ban angolul. Mi most újratöltöttük Kövi alapművét: a csodálatos és
autentikus receptek maradtak, az esszéket pedig újakra cseréltük. Az új kiadás
szerzői: Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Demény Péter, Andrei
Dósa , Esterházy Péter, Kali Kinga, Király Kinga Júlia, Nyáry Krisztián, Papp
Sándor Zsigmond, Frank J. Prial, Saly Noémi, Szederkényi Olga, Tatár Zoltán,
Tompa Imre, Ugron Zsolna, Váncsa István. Az új írásokban feltűnnek puliszkák és
tokányok, az erdélyi zsidó és örmény konyha fogásai, kolozsvári káposzták és a
vásárhelyi vargabélesek, nyomtatott szakácskönyvek és nagymamák kézzel írt
receptfüzetei, útszéli sütödék és legendás vendéglők, ősi fogások és hamis
műételek, csorbák és miccsek, zakuszkák és flekkenek, szászok és románok - és ez
a felsorolás csak egy kis ízelítő! összeállította és szerkesztette Cserna-Szabó
András

Tovább
Adatlap
Ár: 5.620 Ft
Könyvkereső: Szakács
 
Feladás dátuma: 2024.06.15
Eddig megtekintették 18 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Kövi Pál - Erdélyi lakoma újratöltve - Irodalmi szakácskönyv
Lehetőségek
Megosztók

Könyv kereső rovaton belül a(z) "Kövi Pál - Erdélyi lakoma újratöltve - Irodalmi szakácskönyv" című hirdetést látja. (fent)